17 Şubat 2016 Çarşamba

Anksiyete ve Stres Yönetimi İçin İpuçları


Stresli ve endişeli hissettiğiniz durumlar için vereceğimiz stratejiler, belirtilerle mücadele etmenize yardımcı olacaktır. İşte Stres yönetimi ve Anksiyete yönetimi için ipuçları:

Mola verin. Yoga yapın, müzik dinleyin, meditasyon yapın, masaj yaptıracağınız birisi varsa ondan yardım isteyin ya da rahatlama tekniklerini öğrenin. Problemlerden uzak durmak kafanızı dinlendirmeye yardımcı olacaktır.


Sağlıklı beslenin. Öğün atlamayın. Sağlıklı ve enerji verici besinleri mutfağınızda bulundurun.
Alkol ve kafein tüketimini azaltın. Aşırı kafein ve alkol anksiyete ve stres duygusu yaratır. 
Uykunuzu yeterince alın. Stresli olduğunuz zamanlarda vücudunuz fazladan uykuya ve dinlenmeye ihtiyacı olur. 


Günlük egzersiz yapın. Yapacağınız egzersizler sizi dinç tutmanın yanında sağlıklı ruh hali için de hayati önem taşır. Kendi kendinize spora başlayamıyorsanız yanınıza bir arkdaş alın. Birlikte hem vakit geçirirsiniz hem de kendi sağlınız için iyi bir şey yapmış olursunuz. 
Derin nefes alıp verin. Yavaş yavaş ve nefesinizi hissederek yapın. 
10'a kadar sayın. Tekrar sayın ve gerekiyorsa 20'ye kadar sürdürün. 
Elinizden gelenin en iyisini yapın. Mükemmeliyeti ve imkansızı hedeflemek yerine elinizden gelenin en iyisini yapmaya gayret edin ve yaptıklarınızda gurur duyun. (Eski başarılarınızı düşünerek de kendinizi motive edin.) 
Her şeyi kontrol edemeyeceğinizi kabul edin. Olaylara karşı bakış açınızı değiştirin. Hiçbir şey düşündüğünüz kadar kötü değildir. 
Hayatınıza mizah katın. Gülümsemenin pozitif etkisi çok büyüktür. 
Pozitif düşünce biçimi geliştirin. Negatif düşüncelerinizi pozitifleriyle değiştirmek için çaba sarfedin. 
Katılın. Gönüllü olarak katılabileceğiniz ve aktif olabileceğiniz topluluklara katılın. Yardım kuruluşlarına destek olun. Böylelikle günlük stresten biraz uzaklaşmış olursunuz. 
Anksiyete ve stres yaratan şeyleri bulun. İş mi, aileniz mi, okul mu ya da her neyse belirleyin. Günlük tutun, sizi stresli ve endişeli yapan her neyse bu günlüğe yazın. 
İletişim kurun. Arkadaşlarınıza, ailenize stresli ve endişeli olduğunuzu söyleyin. Bundan çekinecek hiçbir neden yok. Onlarla iletişim kurarak onların size nasıl yardımcı olabileceğini gösterin. 
Formda Kalmak İçin: Sağlıklı olun, Stresinizi Yönetin. 
Spordan maksimum düzeyde fayda sağlamak için her hafta en az iki buçuk saat orta derecede fiziksel aktivite yapın (Örneğin, tempolu yürüyüş gibi). Bunun en az 1 saat 15 dakikası hızlı tempoda olacak şekilde ayarlayın( Örneğin koşmak ya da hızlı yüzme gibi). 
5X30 Haftada 30 dakika boyunca 3-5 kez koşu, yürüyüş, bisiklete binme gibi aktivitelerde bulunun. 
Günlük hedefler belirleyin. Günlük yapacağınız 15-20 dakikalık yürüyüşler, spor yaparım diye beklediğiniz haftasonu fitnessından daha etkilidir. 
Sakin olun. Yeni bir egzersiz programına başladığınızda önce sakin olun. Oturarak çalışan insanların bir egzersiz programına alışması yaklaşık 4 haftadan 8 haftaya kadar sürebilir. Bir kez alışıldığında devamı çok kolay gelir. 


Kaynak:www.e-anksiyete.com




Buraya tıklayarak beni GFC takibine alabilirsiniz ve beni Instagram, Twitter gibi sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın !

Yorumlarınızı bekliyorum :) Sevgilerimle






Paylaş:

18 yorum:

  1. Anksiyete ve stres çok sık yaşıyorum ve nefes darlığı yaşıyorum. Meditasyon yapmaya başlamak istiyorum ben de
    Paylaşım için teşekkürler tatlım

    YanıtlaSil
  2. Bende bir ara anksiyete yüzünden ilaç kullanmıştım :( Allah kimseye vermesin gerçekten. Çok güzel öneriler teşekkürler canım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ben halen kullanıyorum canım 10 kg aldım üstelik o ilaçlar yüzünden :(

      Sil
  3. çok faydalı bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
  4. Ne kadar doğru önerilerde bulunmuşsunuz,hele kafein kesinlikle uzak durulması gereken şey.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok teşekkürler canım sizler beğendikçe ben paylaşımlarda bulunmaya devam edeceğim.

      Sil
  5. Çok makul ve mantıklı öneriler. Genellikle uyguladığım yöntemler.Yine de not aldım, böyle güzel güzel açıklanması hoşuma gitti:) Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Ah stres stres ne çektik senden çok güzel tavsiyelerde bulunmuşsun canım benim dikkate alacağım ;)

    Gözde'nin Blog Günlüğü

    YanıtlaSil
  7. Bazen öyle strese giriyorum ki. O kişi ben değilim sanki. Bazen de inadına öyle umursamaz oluyorum ki üstümdeki yorgan yansa aman yanalım ne olacak diyorum. Sanırım mezuniyet iş evlilik olaylar silsilesine girince böyle oldum ben. Ahh şu sivilcelerimin de eminim en büyük sebebisin sen STRES! kızdım bak şimdi :D Şu önerilerini denemeliyim sıyırmayalım

    YanıtlaSil
  8. Evet yazınız güzel pek çok insana faydası dokunabileceğine inanırım. Çağımız 21. y.y artık sorunların pek çoğu şekil değiştirdi. İnsanların yüklendikleri şeyler artık hem çok daha fazla hemde çok daha güçlü. Eski sistemlerle ancak eskileri atabiliriz insanlar en önce kendilerini bulmalılar. Şüpheci olmalılar. Bir şeyi takip etmeyi bırakmalılar.Gerçek çözüm bu önce kendi bulacaksın ki senin sırtına başkalarının yüklediklerinden kurtulasın bu meditasyonla olacak bir şey değil.meditasyon bir rahatlama biçimidir yok etmez bir süre rahatlatır sonra gene sırtımızdaki yüklerle yaşamaya devam ederiz. Bir yükten kurtulmak o yükün varlığını kabul etmek değil o yükü bir daha gelmeyecek şekilde bır yerlere atabilmektir. En basit yapacağınız şey artık bir başkasını taipten taklitten vaz geçin derim. Bakın tarihe gerçekten başarılı olmuş insanlara bakın.Hz Muhammed Mustafa Kemal ATATÜRK. Edison Einstein hangisine bakarsanız bakın asla birini takip etmediklerini göreceksiniz onlar kendilerini buldukları için başardılar başarmanın tek yolu bu kendinizi bulmak ve kendi yolunuzu yaratmak...... sevgilerimle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok güzel yazmışsınız Yüksel bey teşekkürler

      Sil
  9. pekiiii yapalım bariiiii:) bloguma da hoşgeldiniiiiz aramıza daaa. görüşürüz ki yineeee :)

    YanıtlaSil

Blogger veya gmail hesabı bulunmayan,ancak yorum bırakmak isteyen misafirlerim yukarıda bulunan "yorumlama biçimi" kutucuğunu "Anonim" ayarına getirmeleri yeterli olacaktır...

YORUM YAPMA KURALLARI

1- Yapılan yorumun yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2- Yapılan yorumlara backlink amaçlı link bırakmayın.
3- Yapılan yorumlarda küfür,argo vb. kelimeler kullanmayın.
4- Yapılan yorumda dil bilgisi kurallarına uymaya özen gösterin.
5- Yukarıdaki kurallara uymadığınız taktirde site sahibi yorumu yayımlamama hakkına sahiptir.