Yatağa girmeden önce her gece aynı hareketleri, egzersizleri yapmaya çalışın. Bu egzersiz ya da dua etmek bile olsa, sizin beyninize "uyku vakti" sinyali verecektir. Sıcak bir duş alın, kitabınızdan 20 sayfa okuyun, gerinin, dua edin ya da nefes egzersizleri yapın vs. tamamen size kalmış!
2. Yatak odanızı en "uyunabilir" versiyonuna getirin
Sleep to Live Enstitüsü Direktörü Robert Oexman, Business Insider'a verdiği röportajda, ideal bir uyku için yatak odanızın 18°-22° C arasında bir serinlikte bulunması gerekiyor. Ve eğer sokak ışıkları, yoldan geçen arabaların farları, ya da günün ışıkları sizi rahatsız ediyorsa, siyah bir perde edinmekten çekinmeyin. Karanlık, uyku için en tetikleyici zeminlerden birisidir.
3. Telefonunuzu alarm olarak kullanmayın
Çoğumuz, bizi uyandırsın diye iPhone'larımıza BB'lerimize güveniyoruz. Ama problem şurda ki, eğer uyku tutmazsa, başucunuzdaki telefonu elinize alıp ıvır zıvır app'lerle ve bilimum telefon ekranındaki uyarıcılarla uykusuzluğunuza uykusuzluk katmış oluyorsunuz.Buna izin vermeyin.
Oxeman'a göre yatak odanız sadece ama sadece uyku ve cinsel ilişki için girdiğiniz bir oda olmalı. Eğer telefonunuz aynı zamanda çalar saatinizse, bir an önce 5 liralık, alarmlı, dandik de olsa bir saat alın ve bu işi çözün.
4. Nefes egzersizleri yapın
Derin nefeslerinize birazcık niyet katmanız, aslında beyninize ve vücudunuza "şimdi sakinleşme zamanıdır" emri vermenizle aynıdır. Aile terapisti Vikki Stark'a göre nefes alırken, tertemiz, ferah havanın akciğerlerinize girişini hayal edin, tüm vücudunuzu dolaşıp, bütün hücrelerinizi temizlediğini düşünün. Nefes verirken, tüm toksinlerin ve negatifliğin güvenli bir şekilde içinizden çıkıp, atmosfere karıştığını düşünün. Bu düzene odaklanın, nefes alın, nefes verin. Ama unutmayın, ilk seferde bir sihir gerçekleşmesini falan beklemenize gerek yok. Bu bir egzersiz ve siz işledikçe ışıldayacak bir demir.Vücudunuz buna alışıp, uyku moduna geçene kadar yapmaya ve şartlanmaya devam edin. Böylece farkı hissedeceksiniz.
5. Ayak kaslarınızı rahatlatın
İş ya da okul günü stresini atmak için, kaslarınızı ve tendonlarınızı açma-germeyi unutmayın. Çok basit; yatakta uzanırken önce bir kas grubunuzu açıp gerin, sonra diğerini.
Özellikle ayak başparmaklarınızı sıkıca kapatın, öyle tutarak 7'ye kadar sayın, sonra açın. Hatta eğer ayaklarınızdan taa boynunuza kadar vücudunuzu açıp germeniz sizin için çok daha iyi olacaktır.
6. Beyin egzersizleriyle aklınızı meşgul tutun
Artık koyunları saymak diye bir şey yok. Uyku uzmanı Dr. Vicky Seelall' e göre daha iyi bir seçeneğiniz var : 100'den geriye 3'er 3'er sayın.Bu sayış ritmi sizi kolayca uyku aşamasına geçirecek ve 3'erli sayım ise sizin beyninizi zora koşarak odaklanmanızı sağlayacak.,
7. Uykudan yana umut yoksa, yataktan çıkın
Cleveland Uyku Bozuklukları Kliniği Doktor'u Harneet Walia, eğer yatağa yattığınızda 30 dakika içerisinde uykuya dalamıyorsanız, yataktan çıkmanın vaktidir. Çünkü eğer öylece uzanmaya devam ederseniz vücudunuza "uzanıp, uyumamaya" eğitmiş olursunuz. Ve malesef aklınız buna kolayca koşullanabilir. Bu yüzden dizi izlemek, tv izlemek vs. gibi şeyler yerine, daha sakin şeylere yönelin, yani kitap okuyun, müzik dinleyin, hatta gerekiyorsa kalkın bulaşıkları yıkayın.
8. Endişelerinizi aklınızdan çıkarmaya çalışın
Eğer aklınız sürekli bugün olan şeyleri, yarın olacakları, haftaya, gelecek yıla neler olacağını vs. düşünüyorsa, durun artık! Dr. Walia size bu bütün streslerinizi, düşüncelerinizi bir kağıda yazıp, aklınızdan çıkarmış olmanızı öneriyor. Güzel bir tavsiyeye benziyor. Çünkü anksiyete bozuklukları için en güzel terapi yöntemlerinden biri kendinizi ifade eden yazılar yazmak.
9. Çalar saatinizi başucunuzdan daha uzak bir noktaya koyun
Sürekli saate bakmak size sadece "offf yeterince uyuyamayacağım yine işte vaktim azalıyor" stresi verecek. Ayrıca alarm çalmaya başladığında bırakın saat uzakta olsun ki, ulaşıp ertelemeyin.
10. Gözünüzde güzel bir tecrübeyi canlandırmaya çalışın
Gün içerisinde olan bir şeye kafanızı taktıysanız, onun yerine başka bir yere odaklanarak kafanızı meşgul etmeye çalışın.
İşte bir tavsiye : "Kendinizi düşüncelerinizi saran kişi, mekan ve zamandan tamamen ilgisiz bir yerde gibi düşünün. Mesela, ideal tatilinizi hayal edin, Meksika'ya gittiğinizi, ya da Lyon'da trenle seyahat ettiğinizi...Olabildiğince detayları düşünün. Okyanus sularının derinizdeki baloncuklarını, gördüğünüz balıkların renklerini, şnorkelle dalışınızı, günbatımında içtiğiniz margarita ya da yerel yemeğin tadını...Limit yok." Kulağa aptalca gelebilir, ama sizi üzen ya da streslendiren bir şeyi düşünmekten iyidir değil mi?
11. Gün içerisinde yeteri kadar egzersiz yapıp, yorulduğunuzdan emin olun
Eğer gün boyunca yeterince yorulmazsanız, vücudunuz "dinlenme" gereği duymayacaktır. Ne kadar hareket, o kadar uyku.
12. "Kafanıza göre" bir yastık bulun
Paraya kıyın, çünkü yastık direk olarak boyun ve başınızın rahatlığını sağlayacak, bu da sizin olabildiğince çabuk uyuyakalmanızı kolaylaştıracak.
13. Bir doktora görünün
Eğer uykusuzluğunuz kronik bir problemse, bir uzmana görünmekten çekinmeyin. İnanın, günlerinizi zombi gibi uykusuz ve enerjisiz harcamanıza değmeyecek çözümleri size sunacaklar.
Kaynak:www.onedio.com
Buraya tıklayarak beni GFC takibine alabilirsiniz ve beni Instagram, Twitter gibi sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın !
Blogger veya gmail hesabı bulunmayan,ancak yorum bırakmak isteyen misafirlerim yukarıda bulunan "yorumlama biçimi" kutucuğunu "Anonim" ayarına getirmeleri yeterli olacaktır...
YORUM YAPMA KURALLARI
1- Yapılan yorumun yazıyla alakalı olmasına özen gösterin. 2- Yapılan yorumlara backlink amaçlı link bırakmayın. 3- Yapılan yorumlarda küfür,argo vb. kelimeler kullanmayın. 4- Yapılan yorumda dil bilgisi kurallarına uymaya özen gösterin. 5- Yukarıdaki kurallara uymadığınız taktirde site sahibi yorumu yayımlamama hakkına sahiptir.
Sitemizde 10 kategoride toplam yayın, yayınlara yazılmış yorum mevcuttur.
Son Gelişmeler
Haftalık Yorum Yapanlar
top navigation
Ovin is a responsive and modern Blogspot theme, specially designed for blogs & magazines
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec facilisis leo et bibendum pretium. Suspendisse ligula neque, ultrices nec interdum faucibus
Hepsine de katılıyorum kesinlikle.. Keşke uygulayabilsek..
YanıtlaSilbazen o kadar zor ki uyumak keşke beynimize söz geçirebilsek dediğin gibi
SilSüpermiş, ben genelde uykum gelmeyince kitap okuyorum hemen uykum geliyor :) güzel paylaşım için teşekkürler:)
YanıtlaSilkitap okumak çok güzel evet uykusuzluk için birebir canım iyi yapıyorsun sevgiler:)
SilBen de bazen takıldım mı takılıyorum. Uyku uyku... dön dur işin yoksa.
YanıtlaSilinşallah yazım işine yarar canım iyi uykular :)
SilBen arada uykusuzluk çekiyorum kafama takılan konular olduğunda o gece bitiyor benim için:((
YanıtlaSilUyku sorunu olanlar için hepsi mutlaka denenmesi gereken öneriler. Paylaşım için teşekkürler.
YanıtlaSilrica ederim canım uyku çok önemli gerçekten
Sil