11 Ağustos 2016 Perşembe
10 yıllık birikim: Altkitap.com
Birkaç saniye süren bir işlemle ücretsiz üye olabileceğiniz Altkitap.com, her yıl bir öykü yarışması düzenliyor. Pdf formatındaki kitapları sıkıştırılmış zip dosyası olarak indiriyor, Adobe Acrobat Reader programıyla okuyabiliyorsunuz.
Alkitap yılların birikimi, belli ki ince eleyip sık dokunuyor. Ama yine de siteyi "hareketlendirecek" bir takım özelliklerin eksikliğini duyuyorsunuz. Örneğin insan ister istemez toplam kaç kitap var, hemen giriş sayfasında görmek istiyor. En çok indirilen kitap hangisi? Öykü, roman, şiir vs. hangi kategoride, ne kadar eser var? Oysa 2000'lerin başında belki mazur görülebilecek bu eksiklikler, artık benzer sitelerde olmazsa olmaz olarak görülüyor.
kitap-indir.blogspot.com
2007'de yayın hayatına başladıktan sonra 328 e-kitabın linkini vermiş. Bu yıl içinde verdiği link sayısı ise 81. Kitaplar bilgisayardan hobiye, İngilizce dil eğitiminden klasiklere ayrıntılı şekilde kategorilere ayrılmış.
Altkitap'ta eksikliğini duyduğunuz burada var: Ayrıntılı arama imkânı, "en çok sevilenler" ve "önerilenler" köşeleri... E-posta adresinizi bırakırsanız sizi her yeni e-kitapta otomatik olarak haberdar eden bir listeye ekleniveriyorsunuz. Hatta sitede o anda sizinle birlikte kaç kişi var, neler indiriyorlar, dünyanın nerelerinden geliyorlar, bunu bile görmeniz mümkün.
Hangi e-kitaplar indiriliyordu, merak edip baktım: Dostoyevski-Kumarbaz, Uğur Mumcu Kitapları, Karagöz ve Hacivat Fıkraları, Adobe Actionscript 3.0 (programlama ve bileşenlerini kullanma)...
Buraya kadar iyi hoş, ancak kitap-indir.blogspot.com'a düzgün, kaliteli, yasal e-kitaplar okumak üzere gelenlerin ilk yarım saat içinde hayal kırıklığına uğrayacaklarını peşin peşin söyleyelim. Bir kitabı alıp, sayfa sayfa tarayıp, herhangi bir OCR (Optical Character Recognition - Optik Karakter Tanıma) programından geçirip, buradan çıkan metni, misal "Orhan Pamuk Sessiz Ev" başlığını verdiğiniz bir Word belgesine yapıştırırsanız, okurlara saç baş yoldurursunuz. Ama sonunda bu site de belki "neyin nasıl olması ve olmaması" gerektiği konusunda size bir fikir verecektir.
Google Kitap
Kitap, Google'ın sayısız projesinden biri. Google, 2006 yılında yayıncıları, kitaplarının para karşılığında online olarak okunması için davet etti. ABD ve Avrupa'da köklü üniversitelerin yönetimleriyle pazarlık masasına oturdu; kütüphanelerinde yüz binlerce kitap bulunduran birçok üniversiteyi projesine katılmaya ikna etti.
Sorunlar, davalar, şikayetler olmadı mı? Hâlâ devam eden davalar bile var. Ama Google elindeki teknik imkânlarla muazzam bir mekanizma kurdu. Bunları dijital ortama aktardı. Ve sonunda beklenen an geldi çattı:http://books.google.com.tr adresinden ulaşabileceğiniz servis, kullanıcılara kitapların özetlerini, nereden, hangi sitelerden temin edilebileceğini gösteriyor. Varsa, kitabı daha önce edinmiş kullanıcıların yorumlarını da okuyabiliyorsunuz.
Google kitapları hemen her platformda okunabilecek. Kindle okuyucularının yanı sıra çok yaygın şekilde kullanılan EPUB açık standart formatını destekleyecek. Farklı işletim sistemleriyle çalışan akıllı telefonlar tarafından da okunabilecek.
Kitap dünyasının Wikipedia'sı: Open Library
İnternet ve kitap denince değinmeden geçemeyeceğimiz bir başka adres ise Open Library. Burası kitap dünyasının Wikipedia'sı. Pek çaktırmıyor ama, aslında yıllardır interneti arşivleyen Internet Archive projesinin bir parçası. 2007'de yola çıkmış, günümüzde sitede "30 milyondan fazla kayıt" var. Bizi ilgilendiren tarafı, bunun 1 milyondan fazlasının tam metin, ücretsiz, e-kitaplardan oluşuyor olması.
Open Library'e dileyen herkes katkıda bulunabiliyor. Open Library'ciler, katılımı artırmak için elerinden geleni yapmışlar. Bunun için muhtelif sayıda API'ler, harici hizmet ve uygulamalar üretilmiş. Örneğin blog altyapısı olarak yaygın şekilde kullanılan WordPress için geliştirilen eklenti, sitenizde Open Library arşivine bir pencere açılmasını sağlıyor. Yine FireFox eklentisi de aynı şekilde projenin veritabanını doğrudan tarayıcı arayüzünüz üzerinden aramanıza imkân veriyor.
Ücretsiz e-kitapta diğer duraklar
Biraz ayrıntılı yazmak istediğim adreslerden sonra sıra geldi özetle geçeceğim diğer e-kitap adreslerine:
ManyBooks.net : Toplam 27,175 ücretsiz e-kitap bu adreste sizleri bekliyor. İster dizüstüne, isterse PDA veya akıllı telefonunuz olsun dilediğiniz mobil cihaza indirin.
Mslit.com : Microsoft'un MS Reader yazılımında okunabilecek 60 binden fazla kitabı sunduğu platform.
PlanetPDF : Dostoyevski'nin "Suç ve Ceza"sından Andersen'in Masalları'na akla gelebilecek hemen her klasik burada, pdf formatında. Ne yazık ki yalnızca İngilizce.
Baen Free Library : Bilim-teknik tutkunlarına sesleniyor. Az sayıdaki kitabı rtf'den EPUB'a hemen her formatta indirmeniz mümkün.
Oxford Text Archive : Oxford Üniversitesi'nin e-kütüphanesi "25 ayrı dilde binlerce metni" kapsıyor. E-kitapları ASCII ve doc formatında indirebiliyorsunuz.
NetLibrary.net : E-kitap sayısı 750 bini aştı. Bunların çok azı ücretsiz, ancak birkaç dolarlık yıllık abonelik ücretini ödeyerek elektronik arşivden dilediğiniz gibi yararlanabiliyorsunuz.
Kaynak: www.bianet.org
Buraya tıklayarak beni GFC takibine alabilirsiniz ve beni Instagram, Twitter gibi sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın !
Yorumlarınızı bekliyorum :) Sevgilerimle
2 yorum:
Blogger veya gmail hesabı bulunmayan,ancak yorum bırakmak isteyen misafirlerim yukarıda bulunan "yorumlama biçimi" kutucuğunu "Anonim" ayarına getirmeleri yeterli olacaktır...
YORUM YAPMA KURALLARI
1- Yapılan yorumun yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2- Yapılan yorumlara backlink amaçlı link bırakmayın.
3- Yapılan yorumlarda küfür,argo vb. kelimeler kullanmayın.
4- Yapılan yorumda dil bilgisi kurallarına uymaya özen gösterin.
5- Yukarıdaki kurallara uymadığınız taktirde site sahibi yorumu yayımlamama hakkına sahiptir.
Canım İzleyicilerim
Popüler Yayınlar
Son Yorumlar
Çok Konuşanlar
Dost Bloglar
Son Gelişmeler
Haftalık Yorum Yapanlar
top navigation
Ovin is a responsive and modern Blogspot theme, specially designed for blogs & magazines
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec facilisis leo et bibendum pretium. Suspendisse ligula neque, ultrices nec interdum faucibus
Tags
Categories
Most Popular
Fa Fiji Dream Karpuz ve Ylang Ylang'lı Deodorant
Ekim 05, 2023
Matmazel Sense Parfüm
Mart 12, 2025
Most Popular
Fa Fiji Dream Karpuz ve Ylang Ylang'lı Deodorant
Ekim 05, 2023
Matmazel Sense Parfüm
Mart 12, 2025
Popular Posts
Fa Fiji Dream Karpuz ve Ylang Ylang'lı Deodorant
Ekim 05, 2023
Matmazel Sense Parfüm
Mart 12, 2025
Footer Menu Widget
About me
Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit consequat ipsum, nec sagittis sem nibh id elit. Duis sed odio sit amet nibh vulputate.
Blog Archive
-
▼
2016
(301)
-
▼
Ağustos
(27)
- Karşı Cinse Çekici Gelmeniz İçin 27 Yol
- 28 Muhteşem Kendin Yap Saç Örneği
- MAC Ruj Muadilleri
- 25 Cici Balkon Dekorasyonu :)
- Her Kadının 30'una Kadar Öğrenmesi Gereken Güzelli...
- Daha Uzun Yaşamanızı Sağlayacak 9 Alışkanlık
- Mutlu Şehir Sinop'ta İlki Düzenlenecek Olan Mutlul...
- Para Biriktirmenizi Sağlayacak 5 Basit Yöntem
- Çiftlerin Sık Yaptığı 10 İlişki Hatası
- Sivilcesiz Bir Cilt İçin 10 Güzellik Tüyosu
- Kilo Vermeye Çalışırken Uzak Durmanız Gereken Yiye...
- Küçük Ev Dekorasyonu Çözümü
- Zeki Ama Başarısız Olmanıza Sebep Olan 6 Hata
- Tembel Kızlar için 27 Süper-Kolay Makyaj Tüyoları :)
- Feng Şui Yatak Odası için 8 Kriter
- Bir Kadının Hayatındaki 10 Dönüm Noktası
- Çekici Görünmenin 15 Yolu
- Ücretsiz E-Kitap İçin 10 Adres
- Diyet Yapmadan Kilo Vermenin 10 Yolu
- Zihninizi Geliştirmenin 101 Yolu
- Lancome Blush Subtil 031 Pépite de Corail Allık
- İnsan Vücudu Hakkında 45 İlginç Gerçek
- Evde Rahatlamak için 10 Yöntem
- İnsanlar Neden Aldatır?
- Top 5 Zamansız Parfümler
- Avon Imari Parfüm
- Zayıflığın Sırrı Giyim İpuçları
-
▼
Ağustos
(27)
E-kitap okuyamayı sevenler için faydalı bir yazı olmuş, ama ben kitabı elimde tutarak okumayı seviyorum. :)
YanıtlaSilTeşekkürler paylaşım için.
rica ederim :)aslında ben de gerçek kitapları okumayı daha çok seviyorum :)
Sil