25 Ocak 2022 Salı

Nasıl Daha Pozitif Oluruz?

İyi şeylere odaklanın

Zorlu durumlar ve engeller hayatın bir parçasıdır. Bunlarla karşılaştığınızda, ne kadar küçük veya önemsiz görünürse görünsün iyi şeylere odaklanın. Ararsanız, mutlaka bulabilirsiniz. Ana odaklanın böylece geçmişin acısı geleceğin kaygısı olmadan andan daha çok mutlu olacaksınız. Ana odaklanmak zor geliyorsa ufak ufak başlayın mesela iki dakika sadece iki dakika hiç bir şey yapmadan oturun şimdiye odaklanın. Başta zorlanacaksınız  fakat zamanla alışacaksınız.

Minnettarlık alıştırması yapın

Minnettarlığın stresi azalttığı, öz saygıyı geliştirdiği ve çok zor zamanlarda bile direnci arttırdığı gösterilmiştir. Size bir tür rahatlık veya mutluluk getiren insanları, anları veya şeyleri düşünün ve günde en az bir kez minnettarlığınızı ifade etmeye çalışın. Bu, bir projeye yardımcı olduğu için bir iş arkadaşınıza, bulaşıkları yıkadığı için sevdiğiniz birine veya size verdikleri koşulsuz sevgi için köpeğinize teşekkür etmek olabilir.

Bir şükran günlüğü tutun
Araştırmalar, minnettar olduğunuz şeyleri yazmanın iyimserliğinizi ve esenlik duygunuzu iyileştirebileceğini söylüyor. Bunu, her gün bir şükran günlüğüne yazarak veya zor zamanlar geçirdiğiniz günlerde minnettar olduğunuz şeylerin bir listesini yaparak yapabilirsiniz.

Kendinizi mizaha açın
Araştırmalar gülmenin stresi, kaygıyı ve depresyonu azalttığını bulmuştur. Ayrıca sorunlarla baş etme becerilerini, ruh halini ve benlik saygısını geliştirir.

Her durumda, özellikle zor durumlarda mizaha açık olun ve kendinize gülmek için izin verin. Anında ruh halini hafifletir ve işlerin biraz daha az zor görünmesini sağlar. Zorla bile olsa; Kendinizi gülmeye zorlamak, ruh halinizi iyileştirebilir ve stresinizi azaltabilir.

Pozitif insanlarla vakit geçirin
Negatiflik ve pozitifliğin bulaşıcı olduğu gösterilmiştir. Vakit geçirdiğiniz insanları düşünün. Morali bozuk birinin bir odadaki neredeyse herkesi nasıl alt edebileceğini fark ettiniz mi? Olumlu bir insan başkaları üzerinde tam tersi bir etkiye sahiptir.

Olumlu insanlarla birlikte olmanın benlik saygısını iyileştirdiği ve hedeflere ulaşma şansınızı artırdığı gösterilmiştir. Etrafınızı sizi yükseltecek ve ışığınızı görmenize yardımcı olacak insanlarla kuşatın.

Olumlu kendi kendine konuşma pratiği yapın
Kendimizin en kötü eleştirmeni olma eğilimindeyiz. Bu zamanla, kendiniz hakkında sarsılması zor olabilecek olumsuz bir görüş oluşturmanıza neden olabilir. Bunu durdurmak için kafanızdaki sese dikkat etmeniz ve olumlu kendi kendine konuşma olarak da bilinen olumlu mesajlarla yanıt vermeniz gerekir. Çok fazla zihin çalı

Araştırmalar, kendinizle konuşma şeklinizdeki küçük bir değişikliğin bile stres altındaki duygularınızı, düşüncelerinizi ve davranışlarınızı düzenleme yeteneğinizi etkileyebileceğini gösteriyor.

İşte olumlu bir kendi kendine konuşma örneği: “Bunu gerçekten berbat ettim” diye düşünmek yerine, “Yeniden farklı bir şekilde deneyeceğim” deneyin.

Olumsuzluk alanlarınızı belirleyin
Hayatınızın farklı alanlarına iyi bakın ve en olumsuz olduğunuz alanları belirleyin. Emin değil misiniz? Güvenilir bir arkadaşınıza veya meslektaşınıza sorun. Bir iş arkadaşınız, işte olumsuz olma eğiliminde olduğunuzu fark edebilir. Eşiniz, özellikle sürüş sırasında olumsuzlaştığınızı fark edebilir. Bir seferde bir alanla mücadele edin. Her şey ters gittiğinde nasıl olumlu düşünülür? Yas tutarken veya başka ciddi sıkıntılar yaşarken pozitif olmaya çalışmak imkansız görünebilir.  Hayatımızdaki düşüşler genellikle bizi ilerlemeye ve olumlu değişiklikler yapmaya motive eden noktalardır.

Böyle bir dönemden geçerken, kendinizi teselliye ve sağlam tavsiyeye ihtiyacı olan iyi bir arkadaşmış gibi görmeye çalışın. Ona ne söylersiniz? Muhtemelen duygularını kabul eder ve bu durumda üzgün veya kızgın hissetmeye hakkı olduğunu hatırlatır ve ardından işlerin daha iyi olacağına dair nazik bir hatırlatmayla destek verirsiniz.


Negatif düşüncenin yan etkileri
Olumsuz düşünce ve buna eşlik edebilecek karamsarlık, stres ve öfke gibi birçok duygu, bir dizi fiziksel belirtiye neden olabilir ve hastalık riskinizi artırabilir ve ömrü kısaltabilir.

Stres ve diğer olumsuz duygular, stres hormonu salınımı, metabolizma ve bağışıklık fonksiyonu dahil olmak üzere vücudumuzda çeşitli süreçleri tetikler. Uzun süreli stres, vücudunuzdaki iltihaplanmayı artırır ve bu da bir dizi veya ciddi hastalıkla ilişkilendirilmiştir.

Stres belirtilerinden bazıları şunlardır:
baş ağrısı
vücut ağrıları
mide bulantısı
tükenmişlik
uyku zorluğu
kalp hastalığı
kalp krizi
inme
bunama

Ne zaman tıbbi yardım alınmalı?
Olumsuz düşünceler tarafından tüketilmiş hissediyorsanız ve duygularınızı kontrol etmekte zorlanıyorsanız, bir doktora görünün. Pozitif psikoloji veya terapi gibi tıbbi yardımlardan yararlanabilirsiniz. Kalıcı olumsuz düşünceler, tedavi gerektiren altta yatan bir psikiyatrik durumdan kaynaklanabilir. Yıllarca süren karamsarlığı ve olumsuz düşünceleri bir gecede geri alamazsınız, ancak biraz pratik yaparak olaylara daha olumlu bir bakış açısıyla yaklaşmayı öğrenebilirsiniz.


Buraya tıklayarak beni GFC takibine alabilirsiniz ve beni Instagramdan takip etmeyi unutmayın !

Yorumlarınızı bekliyorum :) Sevgilerimle
Paylaş:

2 yorum:

Blogger veya gmail hesabı bulunmayan,ancak yorum bırakmak isteyen misafirlerim yukarıda bulunan "yorumlama biçimi" kutucuğunu "Anonim" ayarına getirmeleri yeterli olacaktır...

YORUM YAPMA KURALLARI

1- Yapılan yorumun yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2- Yapılan yorumlara backlink amaçlı link bırakmayın.
3- Yapılan yorumlarda küfür,argo vb. kelimeler kullanmayın.
4- Yapılan yorumda dil bilgisi kurallarına uymaya özen gösterin.
5- Yukarıdaki kurallara uymadığınız taktirde site sahibi yorumu yayımlamama hakkına sahiptir.