3 Mayıs 2016 Salı
‘Obsesif Kompulsif Bozukluk’u duymuşsunuzdur. Peki tam olarak ne olduğunu biliyor musunuz? Takıntılı düşüncelerin günlük yaşamı olumsuz yönde etkileyecek, günlük aktiviteleri kısıtlayacak düzeye gelmesiyle oluşan ruhsal bir rahatsızlık obsesyon. Aslında takıntının çeşit çeşit hali var; bulaşma ve temizlik obsesyonu, şüphe obsesyonu, düzen obsesyonu, saldırganlık ve zarar verme obsesyonu bunlardan bazıları...
Her takıntı hastalık değil!
İnsan böyle bakınca, kendi takıntılarını düşünüyor ve aklına elbette kendi takıntılarının da hastalık olup olmadığı geliyor. Ancak her takıntı obsesyon değil. Bir takıntının obsesyon olduğunu özellikle de tedavi gerektirir bir durum olduğunu söylemek için bu takıntıların sizde belirgin bir sıkıntıya neden olması gerekiyor. Tüm bu takıntıların süresi günde bir saati geçiyor, sizi yavaşlatıyor, ilişkilerinizi ve işinizi olumsuz etkiliyorsa durumun bir bozukluk olduğu düşünülebilir. Herkesin takıntıları olabilir, önemli olansa dozu ve hayatımıza olan etkileri. Örneğin toplumumuzda gelenek haline gelen bazı takıntılı düşünce ve eylemlerimiz de var; güzel bir çocuk gördüğümüzde ‘maşallah’ demek, şanssız bir olaydan bahsederken birkaç kez tahtaya vurmak, ‘tövbe tövbe’ demek, olumsuz bir olayı konuşurken ‘şeytan kulağına kurşun’ ifadesini kullanmak gibi... Böyle yaparak uğursuzluk ve kötülüğe maruz kalma riskinden korunulacağı düşünülür... Bunlar aslında kompulsif eylemlerdir ancak hastalık değildir.
En yaygın obsesyon
Dr. Rızvan Uçar, en sık görülen takıntı şeklinin kirlenme/bulaşma obsesyonu olan temizlik takıntısı olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Kişi kirli olduğunu düşündüğü yerlerden kir ya da mikrop bulaşabileceği ile ilgili endişe yaşar, el sıkışmaktan, kapı tokmaklarına ve otobüste, dolmuşta tutunma yerlerine, paraya dokunmaktan kaçınabilir, tuvaleti banyoyu kullanmadan önce dakikalarca temizlik yapabilir, dakikalarca ellerini yıkayabilir, saatlerce banyoda kalabilir, temizlediği bir yeri defalarca temizleyebilir. Eşi ya da çocuğu eve geldiğinde, kapıda elbiselerini değiştirmelerini, ellerini yıkamadan hiçbir yere dokunmamalarını isteyebilirler.”
Sık rastlanan diğer obsesyon tipleri
• Emin olamama ya da kuşku duyma obsesyonu da sık görülüyor. Bir eylemin yapıldığından emin olamama durumu bu. Bu tür obsesyonu olan kişi ‘kapıyı kilitledim mi, ocağı kapattım mı, ütünün fişini çektim mi?’ diye emin olamaz ve bazen bir, bazen defalarca kontrol edebilir.
• Simetri ve düzen obsesyonları; eşyaların tam bir simetri içinde bulunması, olayların, eşyaların belli bir düzen ve konumda olmasıyla ilişkili oluyor.
• Saldırganlık obsesyonu olan kişilerde kendine veya başkalarına zarar verme, öldürme, yaralama düşünceleri gelişiyor. Bu kişiler bıçak, makas gibi sivri veya kesici nesneleri bulundurmaktan, sevdikleri kişilerle yalnız kalmaktan, ölüm haberleriyle karşılaşmamak için gazete okumaktan ya da televizyon seyretmekten kaçınabiliyor.
• Obsesyonlar bazen utanç verici ve kabul edilemez cinsel içerikli de olabiliyor. Örneğin eşcinsellik, aile bireyleriyle ya da akrabaları ile cinsel ilişki kurma düşünceleri söz konusu olabiliyor.
• Günah işlemek gibi dini içerikli obsesyonlar da ülkemizde batılı toplumlara göre çok daha sık görülüyor. Bu şekilde obsesyonu olanlarda dinden imandan çıkma, Allah’a karşı gelme, küfür ediyor gibi hissetme gelişebiliyor.
• Bir başka obsesyon tipi ise hayatı tehdit eden bir hastalığa yakalanma şeklinde ortaya çıkan bedensel obsesyonlar. Kişi sıklıkla kanser, AIDS, zührevi hastalıklara yakalanma korkusu içinde oluyor.
• Biriktirme obsesyonları, gerçek anlamda maddi ve manevi değeri olmayan birçok şeyin ileride gerekli olabilir düşüncesiyle biriktirilmesi şeklinde gelişiyor.
• Yineleme tarzı obsesyonlar elektrik düğmesini açıp kapama, kapıdan girip çıkma, yazdıktan sonra silip yeniden yazma şeklinde olabiliyor.
• Yineleyici tarzda dua etme, sayı sayma, belirli kelimeleri yineleme gibi zihinsel obsesyonlar, bir şeyi belli sayıda tekrar etme, sokaklarda tabelaları, araç plakalarını okuma gibi kompulsiyonlar da görülebiliyor.
Kaynak: http://www.elele.com.tr/
Buraya tıklayarak beni GFC takibine alabilirsiniz ve beni Instagram, Twitter gibi sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın !
Yorumlarınızı bekliyorum :) Sevgilerimle
49 yorum:
Blogger veya gmail hesabı bulunmayan,ancak yorum bırakmak isteyen misafirlerim yukarıda bulunan "yorumlama biçimi" kutucuğunu "Anonim" ayarına getirmeleri yeterli olacaktır...
YORUM YAPMA KURALLARI
1- Yapılan yorumun yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2- Yapılan yorumlara backlink amaçlı link bırakmayın.
3- Yapılan yorumlarda küfür,argo vb. kelimeler kullanmayın.
4- Yapılan yorumda dil bilgisi kurallarına uymaya özen gösterin.
5- Yukarıdaki kurallara uymadığınız taktirde site sahibi yorumu yayımlamama hakkına sahiptir.
Canım İzleyicilerim
Popüler Yayınlar
Son Yorumlar
Çok Konuşanlar
Dost Bloglar
Son Gelişmeler
Haftalık Yorum Yapanlar
top navigation
Ovin is a responsive and modern Blogspot theme, specially designed for blogs & magazines
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec facilisis leo et bibendum pretium. Suspendisse ligula neque, ultrices nec interdum faucibus
Tags
Categories
Most Popular
Fa Fiji Dream Karpuz ve Ylang Ylang'lı Deodorant
Ekim 05, 2023
Matmazel Sense Parfüm
Mart 12, 2025
Most Popular
Fa Fiji Dream Karpuz ve Ylang Ylang'lı Deodorant
Ekim 05, 2023
Matmazel Sense Parfüm
Mart 12, 2025
Popular Posts
Fa Fiji Dream Karpuz ve Ylang Ylang'lı Deodorant
Ekim 05, 2023
Matmazel Sense Parfüm
Mart 12, 2025
Footer Menu Widget
About me
Aenean sollicitudin, lorem quis bibendum auctor, nisi elit consequat ipsum, nec sagittis sem nibh id elit. Duis sed odio sit amet nibh vulputate.
Blog Archive
-
▼
2016
(301)
-
▼
Mayıs
(12)
- NYC 272 Precious Sapphire Oje
- Sürekli Aç mı Hissediyorsunuz?
- The Balm Time Balm Makyaj Bazı
- XR Celular Performance Göz Çevresi Bakım Kremi
- "Huzurlu Bir Ev" İçin Dekorasyon Önerileri
- H&M Silver ve Silver Glitter Ojeler
- H&M Alışverişi
- Calvin Klein Reveal Parfüm
- Blogger Yorum Kulübü Listesi-Destekçiler
- Hindistan Cevizi Yağının 8 Farklı Kullanım Alanı
- Takıntılara Takılmayın!
- XR Celular Magic Yüz Kremi
-
▼
Mayıs
(12)
Emin olamama ve simetri konusunda bir dönem takıntıya doğru ilerlerken çocuklar olunca hepsini bıraktım gitti.
YanıtlaSilne güzel bırakmış olman sevindim ben de temizlik takıntısı oluyor zaman zaman çok fazla abartmamaya çalışıyorum :)
SilÇok güzel bir konu. Kişilik bozukluğu ile ilgili bir dizi izlemiştim. Kill Me Heal Me isminde çok güzel yansıtmışlardı. Emin olamama ya da kuşku duyma obsesyonu da sık var bende. Tamamen hasta mıyım bilmiyorum ama paranoyaklık derecesinde düşüncelere kapılabiliyorum. Ailemden birisi telefonumu açmazsa ''neden açmıyorlar, bir şey mi oldu?'' gibi olumsuz düşüncelere çok çabuk kapılıyorum. Bu aralar da unutkanlık var.
YanıtlaSilEğer hastalık derecesinde olduğunu düşünüyorsan bir doktora görünmeni tavsiye ederim ama sanki evham gibi geliyor seninki
SilEğer hastalık derecesinde olduğunu düşünüyorsan bir doktora görünmeni tavsiye ederim ama sanki evham gibi geliyor seninki
Silbloğunu yeni keşfettim yazı muhteşem eline sağlık :)
YanıtlaSilRica ederim canim faydalı şeyler paylaşmaya çalışıyorum
SilO takıntılar bende de oluyor ama abartılacak düzeyde olmadığı için çok üzerinde durmuyorum. Sadece korkuya bağlı olarak karanlıkta asla kalamam tek aşamadığım sorundur :/
YanıtlaSilO çok yaygın bir korku canım sorun yok ☺
Silbide kişiler obsesif olduklarını kabul etmiyorlar, sürekli bir huzursuzluk içindeler. sana karşı savunumları, sen rahat adamsın. aslında kesinlikle değil. insan kendisine takıntılarıyla hayatı zehir ediyor
YanıtlaSilO da işin ayrı bir boyutu canım
SilNe güzel bir yazı olmus ellerine emeğine sağlık:)
YanıtlaSilRica ederim canim ben de alıntı yaptım sevgiler
Silsimetri takıntım olmasa da düzeni seviyorum ama o da takıntı boyutunda değil zannımca:) 2 çocukla dağınıklığa da alıştım zira:)
YanıtlaSil2 çocuk Allah bağışlasın canım kolay gelsin ☺
Silbenim hiç olmadı böyle düşüncelerim neyse ki zaten herhangi bir şeye takmaya da vaktim olmuyor hiç :-)))
YanıtlaSilNe sanslisin biliyor musun? ☺
SilYıllardan beri OKB a sahip biri olarak söylemeliyim ki faydalı bir yazı olmuş. Hatta keşke bunlara karşın ne yapabiliriz diye de söyleseymiş dr daha güzel olurmuş :)
YanıtlaSilBen de yillarca ilaç tedavisi gördüm ama atlattım ileride öyle bir yazı paylaşırım.
SilBir ara araştırıyordum psikolojik takıntıları ve bunlara nasıl teşhis konulduğunu ilgimi çekerdi hep :) Çok güzel ve açıklayıcı yazmışsınız.. Bende de emin olamama ve kuşku duyma veya bir şeyleri aşırı şekilde kontrol etme gibi huylar var ama dizginliyorum ilerlemediği sürece sıkıntı yaratmaz diye düşünüyorum :)
YanıtlaSilDizginlemek bazen sizin elinizde olmuyor ama çok sevindim eğer kontrol edebiliyorsaniz.☺
SilBazen ben de takıntılarım hastalık boyutunda mı diye düşünüyorum ama değil demekki :))
YanıtlaSilOlsa hayatını çok zorlastirir emin ol canim
Silhemen hemen hepimizin vardır ufak tefek takıntıları mesela bende erkeklerle çok tokalaşmayı sevmiyorum onların bizim kadar el hijyenine uymadıklarını düşünüyorum o yüzden mecbur kalmadıkça ben uzatmam elimi uzatılınca da geri çeviremiyorsun ama o an hafif bir baş dönmesi oluyor bende :)
YanıtlaSilHaklısın canım özellikle yaşlı erkekler dikkat etmiyorlar pek hijyene 😔
SilKapıyı kilitledim mi bende çok oluyor bazen dönüp bakıyorum tekrar
YanıtlaSilO bende de oluyordu canım zamanında ilaç tedavisiyle geçmişti.
SilSizi takipteyim. Öykü, anı, deneme, gezi ve köşe yazılarım ile yalnızca kendi çektiğim fotoğraflardan oluşan blogum www.acemidemirci.blogspot.com adresine sizi de beklerim.
YanıtlaSilMerhaba canım en yakın zamanda bloguna uğrayacağım sevgiler
Silson yazıma bi baksan yaaa :)
YanıtlaSilCanım çok teşekkürler bloguma yer verdiğin icin☺
SilTakıntı gerçekten çok kötü bir şey insanı yiyip bitiriyor ama bazen elinde olmuyor işte insanın takıyorsun maalesef :)
YanıtlaSilEvet canim cok haklisin😔
SilBu belirtilerin bir kaçı bende olsada o kadar takıntılı olmadığımı düşünüyorum:)
YanıtlaSilnormalsin demekki canım sevgiler :)
SilÇoğu takıntı boşluktan doğar. Yeterince çalışmayan veya sürekli rutin işler yapan beyin kendini meşgul edecek sorunlar çıkarır. Beyni sürekli yeni bilgiler ve işlerle meşgul etmek en iyi çözüm. Tecrübelerimden biliyorum.
YanıtlaSilSevgilerimle
ne güzel de ifade etmişsiniz teşekkürler sevgiler
SilTemizlik takıntısı toplumumuzda çok yaygın. Aldığı ekmeği deterjanla temizlemeye kalkacak kadar ileri boyutta takıntısı olan insanlar biliyorum. Hepimizin ufak tefek takıntıları var fakat bunlar aşırı derecedeyse bir uzmana başvurmakta fayda var.
YanıtlaSilekmeği deterjanla temizlemek bunu hiç duymamıştım aman tanrım ne kadar ileri bir boyuta girmiş bir takıntı.
SilVesvesenin vücut bulmuş hali şu takıntılar. Üstüne gittikçe kemikleşiyor, önemsemedikçe sönüyorlar. Bu arada blogunun adına çok güldüm, çok hoş :))
YanıtlaSilben de blog ismimi sevimli buluyorum sağolun :)
SilObsesyon ile obsesif kompulsif bozukluk birbirinden farklı şeyler. Obsesyon, çoğu kişide var olan; vesvese, takıntı olarak adlandırılan durum. Kompulsiyon, bu takıntıya karşı tepki geliştirme durumu. Bu tekrarlayıcı hal aldığında ise OKB olarak adlandırılıyor. Tedavi gerektirip gerektirmeyeceği ise tamamen psikolog ya da psikiyatri uzmanının vereceği bir karar.
YanıtlaSilTeşekkürler, sevgiler...
ben okb rahatsızlığı geçirmiş biri olarak evet bu rahatsızlık eğer günlük hayatı etkiliyorsa o zaman hastalık diyebiliyoruz sağolun siz de güzel açıklamışsınız sevgiler
SilMerhabaa, iade-i ziyarete geldiim ^-^ Bloğunuza bayıdım! Takipteyim ^-^
YanıtlaSilçok teşekkürler :)canım sevgiler
SilHepimizde de bulunan bu tarz davranışlar, rahatsız etmediği sürece sorun etmeye değmez bence, sevgiler...
YanıtlaSilaynen canım zaten rahatsız ediyorsa mutlaka doktora görünmeli sana da sevgiler :)
SilÖnemli bir konu burada sayılanlardan herhangi birini göremedim kendimde. Annelerimiz çok takıntı haline getirebiliyor acaba ocağı kapattım mı, fişi çektim mi vs. diye. Farkında olmasak da bir şekilde zararsız takıntılarımız vardır hepimizin, diye düşünüyorum.
YanıtlaSilTeşekkürler paylaşım için, fazla bilgim yoktu konu hakkımda. :)
faydalı olabildiysem ne mutlu bloğunu takipteyim bu arada sevgiler
Sil