5 Nisan 2016 Salı

Erken kalkan depresyona yakalanmıyor!


Sabahları erken kalkanlarda depresyonun daha az görüldüğünü biliyor muydunuz?

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Reşit Canbeyli, insan sağlığında biyolojik saatin düzenli olmasının önemli bir yer tuttuğunu belirterek, "Işık, biyolojik saati kurmada en önemli faktördür. Sabah erken saatte uyanan insanlarda depresyon daha az görülüyor" dedi.

Canik Başarı Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Kulübü'nün organize ettiği Bilim Buluşmaları programına katılan Prof. Dr. Reşit Canbeyli, "Biyolojik Saat ve Duygu Durumu" başlığı altındaki konuşması ile insanın hayatındaki biyolojik saatin önemine dikkat çekti. Dikkat çekici bilgiler veren Prof. Dr. Reşit Canbeyli, uyguladıkları hayvan deneylerinden örnekler sunarak canlılardaki hayat ritmini düzenleyen biyolojik saatin işleyişine ve biyolojik saatte meydana gelen değişikliklerin psikolojik ve fizyolojik etkilerine değindi.
Saatlerin bir saat ileri ya da geri alınmasının bile insanın hayat ritmini bozduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Canbeyli, Amerika'da yapılan araştırmalarda saatler değiştirildikten sonraki hafta suç işleme oranında ciddi bir artış gözlendiğini belirtti. İnsan sağlığı açısından biyolojik saatin düzenli olması gerektiğine vurgu yapan Prof. Dr. Reşit Canbeyli, "Hastane ve fabrika çalışanlarının vardiya değişiklikleri sonucu biyolojik saatinin bozulması dolaşım sistemi, sindirim sistemi, sinir sistemine zarar veriyor. Biyolojik saatle oynamak doğru değildir, çünkü hastalıkları tetikliyor" dedi.
18. yüzyıldan sonra biyolojik saat üzerinde çeşitli araştırmaların yapıldığını belirten Prof. Dr. Reşit Canbeyli, Japonya'da yapılan bir araştırmada biyolojik ritmini koruyabilen insanların daha sağlıklı ve uzun yaşadığının tespit edildiğini söyledi. Kısa zamanda uçakla uzun mesafeler kat eden insanlarda farklı zaman dilimlerine ulaşılmasına bağlı olarak görülebilen biyolojik ritmin bozulması durumunun, özellikle beyinde ciddi sorunlar oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Canbeyli, 'Jet lag' olarak tanımlanan bu olayı sıkça yaşayan pilotların ve kabin görevlilerinin sağlık açısından risk altında olduğunu ifade etti.
YAPILAN MESLEK BİYOLOJİK SAATE UYGUN OLMALI
Sabah ve akşam deneylerinin sonuçlarında ciddi fark olduğunu, bu yüzden davranış deneylerini belli bir saatten sonra yapmadıklarını söyleyen Prof. Dr. Canbeyli, yapılan mesleğin insanın biyolojik saatine uygun olması gerektiği hususuna değindi. Canbeyli, "Uykusuzluk ve yorgunluktan dolayı biyolojik saatleri bozulan güvenlik güçlerinin toplumsal olaylara daha sert müdahalelerde bulunabiliyor. Ameliyat yapan cerrahlar ve ameliyat olan hastaların da o anki biyolojik saatlerinin düzenli olması gerekiyor" diye konuştu. 
Lisans ve doktorasını Columbia Üniversitesi'nde tamamlamış olan Prof. Dr. Reşit Canbeyli, yaptıkları bilimsel araştırmaları öncelikle fareler üzerinde denediklerini belirterek ışığın tedavi edici bir özelliğe sahip olduğunu ifade etti. Işığa uzun süreyle maruz bıraktıkları farelerde biyolojik aktivitenin arttığı ve depresyon görülmediğini söyleyen Canbeyli, "Işık, biyolojik saati kurmada en önemli faktördür. Sabah erken saatte uyanan insanlarda depresyon daha az görülüyor" şeklinde konuştu.


Buraya tıklayarak beni GFC takibine alabilirsiniz ve beni Instagram, Twitter gibi sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın !

Yorumlarınızı bekliyorum :) Sevgilerimle

Paylaş:

20 yorum:

  1. Bşyolojik saatimize bir uyabilsek bize en doğruyu fısıldıyor

    YanıtlaSil
  2. Ben her sabah 6'da kalkıyorum, kışın hava aydınlanmamış oluyor hatta. Bunu yazmak bile beni depresyona sokuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ama yazılanlara göre erken kalkan depresyondan kurtuluyormuş bu sana uymadı sanırım :)

      Sil
  3. Kendi kendine uyanıp erken kalkarsan evet, evdeki minik canavarlar tarafından uyandırılıp 6'da kalkarsan hayır :))) Sevgiler!

    YanıtlaSil
  4. Çok erken uyanmak bana göre değil :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında bana göre de değil ama erken kalkınca insan daha bir kendine güvende hissediyor

      Sil
  5. Erken kalkmak bana çok zor uykuyu çok seviyorum depresyonda yaşadım demek ki çok uyumaktan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. evet canım depresyondayken insan daha bir uyumak istiyor :)

      Sil
  6. Peki işe gitmek için çalışanlar erken kalkınca deprosyana yakalanmamış oluyor mu :D bana kalsa geç kalkarım ama mecbur nıpalım :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok uyuyunca da insan kötü hissediyor sanırım ne çok erken ne çok geç kalkmak en iyisi :)

      Sil
  7. Uyuyan insandan kimseye zarar gelmez kendine bile :)

    YanıtlaSil
  8. Depresyonu bilmiyorum ama erken kalkınca o günün gün olduğu belli oluyor. Öteki türlü bütün günüm bitmiş hissine kapılırsam depresyona girerim işte. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten öyle erken kalkınca insan kendini daha zinde ve yeni güne hazır hissediyor

      Sil
  9. erken kalkan yol alır :D
    http://www.guncelicerik.com

    YanıtlaSil
  10. bütün yazılarını aynı yerden kopyala yapıştır yapıyorsun, bari birkaç farklı kaynak bul.

    YanıtlaSil

Blogger veya gmail hesabı bulunmayan,ancak yorum bırakmak isteyen misafirlerim yukarıda bulunan "yorumlama biçimi" kutucuğunu "Anonim" ayarına getirmeleri yeterli olacaktır...

YORUM YAPMA KURALLARI

1- Yapılan yorumun yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2- Yapılan yorumlara backlink amaçlı link bırakmayın.
3- Yapılan yorumlarda küfür,argo vb. kelimeler kullanmayın.
4- Yapılan yorumda dil bilgisi kurallarına uymaya özen gösterin.
5- Yukarıdaki kurallara uymadığınız taktirde site sahibi yorumu yayımlamama hakkına sahiptir.