26 Ocak 2016 Salı

Açlığınız Fizyolojik mi, Psikolojik mi?

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki; çoğu insanın normalin üstünde yemek yeme sebebi, yüzde 75 oranında duygusal duruma bağlı. Yani başka bir deyişle, yemek yeme duygularla başa çıkmak için kullanılıyor.

Ancak yemenin yarattığı iyi duygular genellikle kısa sürelidir ve sonuçta kilo aldırdığı için üzüntü, mutsuzluk, stres ve pişmanlığı beraberinde getirir.

Önemli olan fizyolojik açlık ile psikolojik açlığı ayırt edebilmektir. Fizyolojik açlık mide tarafından beyine yemek yeme sinyalleri gönderildiğinde hissedilir. Bazı belirtileri midede kazınma hissi, gurultu ve hafif baş dönmesidir. Psikolojik açlıkta ise bu belirtiler yoktur. Bu durumda genelde tercih edilen besinler sağlıklı besinler değil yağ ve şeker oranı yüksek besinlerdir.

Duyguya bağlı yemek yeme sendromundan kurtulmanın en önemli anahtarı farkındalıktır. Peki yeme dürtünüzün psikolojik olduğunu hissediyorsanız, bu durumla başa çıkmak için neler yapabilirsiniz?
Kesinlikle kahvaltı yapın.
Yapılan çalışmalar kahvaltı yapmayan bireylerin, gün içerisinde atıştırmalarla kahvaltıda alacağından 5 kat fazla kalori aldığını ve daha çok psikolojik açlık yaşadıklarını göstermiştir.
Kalorisi çok düşük olan yeşil yapraklı sebzelerden faydalanın. 
Psikolojik açlık hissettiğinizde, hacim olarak çok büyük, kalori değeri olarak çok küçük olan marul, maydanoz, dere otu gibi yeşil yapraklı sebzeleri ince ince kıyarak birkaç yemek kaşığı tükettikten sonra üstüne içtiğiniz iki bardak su, yeme hissinizin önüne geçmenizi kolaylaştıracaktır. 
Spor yapın veya kendinizi rahatlatacak bir aktiviteyi her gün veya iki günde bir tekrarlayın. 
Spor yapınca kendinizi ne kadar iyi hissettiğinizi ve çikolataya tatlıya ihtiyaç duymadığınızı görünce, siz de şaşıracaksınız. 
Evde hazırda sizi kışkırtan yiyecekler bulundurmayın. 
Alışveriş listenizi yaparken sağlıklı besinlere ağırlık verin. Evde sağlıksız besinler bulundurmak, onları yemek için yaptığınız hazırlığın ilk adımıdır. 
Kendinizi uzun süre aç bırakmayın. 
Ana öğünlerinizin arasında küçük ara öğünler yaparak kan şekerinizi dengeleyin ki, uzun süren açlıktan sonra ne kadar yemek yerseniz yemenize rağmen tatlı ihtiyaçlarınızın önüne geçememe durumunuz olmasın. 
Vücudunuzu dinlemeyi unutmayın. Eğer gece geç saatte de olsa gerçekten açsanız, küçük bir şey atıştırmanın zararı yoktur. Biraz meyve, az yağlı yoğurt, yağsız peynir ile birkaç tane kraker veya 1 avuç leblebi açlık duygunuzu köreltir. Kafein içeren maddelerden ve alkolden uzak durmaya çalışın. 

Kaynak:http://www.rafinera.com/


Buraya tıklayarak beni GFC takibine alabilirsiniz ve beni Instagram, Twitter gibi sosyal medya hesaplarımdan takip etmeyi unutmayın !

Yorumlarınızı bekliyorum :) Sevgilerimle
Paylaş:

6 yorum:

  1. Moralim bozulduğunda hemen birşeyler yiyorum ne yazık ki:((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. o olay bende de var maalesef canım en azından tek değiliz :) sevgiler

      Sil
  2. Merhaba blogumda çekiliş yapıyorum ve bu ilk çekilişim, katılırsanız çok memnun olurum, sevgiler http://mutlugunlugum.blogspot.com.tr/2016/01/ilk-cekilisim-kisiye-ozel-ahsap-tablo.html

    YanıtlaSil
  3. Spor yapmayı özelliklede yürüyüş yapmayı çok sevenlerdenim bende :)
    banada beklerim :))

    YanıtlaSil
  4. Güzel bir yazı olmuş.Bende acıkmasa da yiyen kategorideyim ve sizinde belittiğiniz gibi spor bunu bastırmaya yetiyor...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. gerçekten spor yaptığınızda yemek yeme isteğiniz köreliyor ben de bunu kendimden çok iyi biliyorum sporu bırakınca yine kilo aldım :(

      Sil

Blogger veya gmail hesabı bulunmayan,ancak yorum bırakmak isteyen misafirlerim yukarıda bulunan "yorumlama biçimi" kutucuğunu "Anonim" ayarına getirmeleri yeterli olacaktır...

YORUM YAPMA KURALLARI

1- Yapılan yorumun yazıyla alakalı olmasına özen gösterin.
2- Yapılan yorumlara backlink amaçlı link bırakmayın.
3- Yapılan yorumlarda küfür,argo vb. kelimeler kullanmayın.
4- Yapılan yorumda dil bilgisi kurallarına uymaya özen gösterin.
5- Yukarıdaki kurallara uymadığınız taktirde site sahibi yorumu yayımlamama hakkına sahiptir.